Bygg ditt eget black jack-spel

Ett online-casino  är en avancerad skapelse, bestående av stora mängder kod. Mycket av koden är dock inte skriven för hand, utan skapad i ett s.k. CMS, alltså ett program som gör det lättare att bygga en sajt. Själva spelen, alltså black jack, roulette m.m. kodas dock för det mesta för hand, rad för rad. Även detta är ett ganska avancerat arbete, men grunderna är faktiskt inte svårare än att man kan lära sig dem på någon vecka. Det man behöver är naturligtvis en dator och en internetuppkoppling.

Barn med laptop

Det finns idag flera sajter på nätet där man kan lära sig att programmera med hjälp av instruktioner i form av text och video, samt olika typer av uppgifter som ska lösas direkt i webbläsarfönstret. Ett exempel är Treehouse, som du kan läsa om här. Medlemskap på sajten kostar dock pengar, även om det rör sig om blygsamma 25 dollar i månaden. Den som inte känner för att betala för att lära sig programmera har dock några andra alternativ att välja mellan.

Vill man snabbt lära sig grunderna i spelprogrammering är Codecademy ett bra alternativ. Här får man snabbt lära sig att knåpa ihop ett enkelt crapsspel, och efter att ha programmerat ytterligare några timmar kan man börja ge sig på black jack. Det är inte speciellt svårt, åtminstone inte fram till dess att man ska ge korten olika färg och poäng, alltså att skilja på spader två och ruter knekt. Grunden är åtminstone enkel: med lite kod får man datorn att slumpa fram ett tal mellan 1 och 52. Detta tal får sedan motsvara ett kort, och olika kort har olika poäng. Precis som i riktig black jack, alltså, även om du inte kommer att kunna vinna några pengar i det här spelet.