Licens istället för monopol

Något som länge varit i görningen är slopandet av det svenska spelmonopolet – men nu när slutdatumet för regeringsutredning börjar närma sig är det många som ställer sig frågan: Kommer monopolet verkligen att slopas? Det är det många som hoppas på.

Regeringen meddelade under 2016 att en spelutredning tillsatts för att reda ut huruvida en eventuell omreglering av spelmarknaden skulle te sig. Denna hade också en deadline, och det datumet närmar sig nu: nämligen den 31 mars 2017. Då är det sagt att utredningen ska lämna sitt utlåtande vilket sedermera innebär att vi troligtvis kan väna oss en reformation av spelvärlden så snart som nästa år redan. Vad det innebär är troligtvis att en hel del nya casinon kommer att dyka upp på marknaden i jakt efter en spellicens – och detta är något som spelmarknaden på det stora hela välkomnar.

Begränsningar av vinster

Något som bland annat Sveriges Radio skriver om är hur flera av spelbolagen kunnat visa upp rekordresultat för fjolåret rörande sina vinster, men om ett licenssystem införs kan dessa vinster snart vara ett minne blott. Tanken med licenserna är inte enkom att släppa in fler aktörer på marknaden, utan även att reglera spelmarknaden med stramare tyglar. Detta behöver visserligen inte vara något negativt, men planer finns dock på att begränsa hur mycket spelbolagen får kamma hem i vinst på sina spelare samt även att man kan komma att sätta vinsttak för hur mycket en spelare kan vinna. Att lägga på minnet är dock att huvudsyftet med den nya spelreformen i grund och botten handlar om att göra det bättre och säkrare för spelare att avgöra huruvida de väljer att satsa sina pengar hos en seriös aktör eller inte.

Spelaktörer ser positivt på det hela

Det är dock ingen som uttalat sig i frågan om ett slopande av licenser som uttryckt att detta skulle vara något negativt att införa. Snarare tvärtom och många välkomnar även stramare regler. Ett exempel är spelbolaget Betsson vars vd, Ulrik Bengtsson, nyligen ställde upp på en intervju med Dagens Industri om det kommande beskedet som väntas från regeringen – och han ser fram emot det. Till tidningen säger han bland annat att licenser på spelmarknaden och stärkt kontroll från statens sida kommer att göra det bättre fö spelarna. Han lägger även till att just hans bolag, Betsson, också är vana vid att förhålla sig till olika länders spelregleringar och regler för att få licens att bedriva sin verksamhet i landet. I dagsläget har man tio licenser på reglerade marknader, och där har allt fungerat bra samt att han säger att de regeringar med kontroll också kan förebygga spelmissbruk mer effektivt. Något som han däremot inte nämner, men som är vida allmänkänt i Sverige är hur staten som är den största aktören på spelmarknaden också är den myndighet som ansvarar för att förebygga spelande och spelmissbruk – man är alltså både målvakt och prickskytt på en och samma gång, vilket också är en stor anledning till att man ser över spelsystemet.

Men kommer regeringen att upphäva monopolet? Det är något som återstår att se. När man är största, och den enda lagliga, aktören på spelmarknaden är man också den som kammar in högst vinster per år – och om staten vill släppa ifrån sig sin kassako utan fight, det är något vi kommer att få reda på efter den 31 mars.